Beauty, Life & Travel

Az Inle tó és Mandalay

Utolsó napjaink a csodálatos Burmában

2015. március 25. 23:16 - Horváth_Éva

Inle tó

img_5843_1.JPG

 

 

img_5889.JPG

img_5885.JPG

img_5920.JPGA tó 900 méteren fekszik a tengerszint felett, csodálatos természeti környezetben☺ Másfél órás hajókázás volt a programunkban, ami már rá is fért a csapatra az elmúlt napok rohanó tempója után. A tavon egyébként cölöpökön álló házakat és úszó kerteket is láthatunk, amelyeken a helyiek speciális módszerrel termesztik a zöldségeket. A helyi halászok különös módon cserkészik be a halakat. A lábukkal eveznek felszabadítva ezzel a kezüket, hogy a kúp alakú kosarat pontosan a halra tudják dobni !

img_5844.JPG

img_5951.JPG

Az egyik legérdekesebb látnivaló  a Phaungdaw Oo Pagoda volt, amelyben eredetileg 5 szantálfából faragott Buddha szobrot lehetett látni. Mára ezek már teljesen eldeformálódtak, ugyanis már sok-sok éve aranyfüst-lemezekkel díszitik az ide látogatók.

img_5868.JPG

A buddhákat egyébként minden évben megsétáltatták a helyi hajóval. Körbe vitték őket a falvakban,  míg egy hatalmas katasztrófa történt: a hajó léket kapott a Buddhák pedig mindannyian a vízbe pottyantak☹ Csak négyet találtak meg belőlük, az ötödik pedig eltűnt majd kísérteties módon mégis visszatalált a többiekhez☺ Azóta már csak négy Buddha indul a körutazásra.

img_5856.JPG

Annyira tetszett a legenda,  hogy  azonnal beszereztem az aranylapocskákat, majd ugyanazzal a lendülettel elindultam ragasztani.  A helyi idegenvezető szintén hatalmas lendülettel rántott vissza a lépcsőről. Kedves Hölgyeim, ugyanis erre a szent helyre nőknek tilos a felmenni, mert  a buddhista vallás szerint nem szabad egy idegen nőt megérinteni, a Buddhák mellett lévő nagy tumultusban pedig mindez nyilván elkerülhetetlen. Az aranylemezek tehát jöttek velem haza jelenleg azon töprengek  melyik buddhámat kezdjem el díszíteni .

img_5874.JPG

A hely másik nevezetessége az Inn Thein padogák komplexuma. A pagodák a 16. századból maradtak fenn, hangulatában Baganhoz tudnám hasonlítani azzal a különbséggel, hogy itt csak “mini” pagodákkal találkozhatunk, viszont ez az élvezeti értéket egyáltalán nem csökkenti.

 

img_6031.JPG

img_5996.JPG

img_6043.JPG

 

Mandalay

 

A brit gyarmatosításig Burma fővárosa volt.  A Királyi Palota komplexumából helyezték át a Golden Palace kolostort egy másik helyszínre. Ez volt a király teakfa lakóháza, éppen ezért ennyire mesterien kidolgozott. Gyönyörű faragások mindenhol, sokszor azt sem tudtam hová kapjam a fejem! Nagyon csodálkoztam, de ez valójában egész Burmában meglepett, hogy ezeket a gyönyörű templomokat, kolostorokat, sztúpákat, Buddhákat bárki megérintheti, sőt ha úgy tartja kedve akár magával is viheti egy darabját. Itt a Golden Palace kolostornál is láttuk ennek nyomát !

img_6087.JPG

img_6067.JPG

A Kuthodaw palotában található a világ legnagyobb könyve, a kéziratot hatalmas kőtáblába vésték. Aki egy kicsit művészkedni szeretne a  fehér helyszín tökéletes hely a fotózásra (nem mintha Burma többi része nem az lenne), a helyiek hatalmas lótuszcsokraival nagyon fel lehet dobni a képet.

img_6097.JPG

img_6107.JPG

Utolsó utunk az 1300 méter hosszú U Bein teakfa hídhoz vezetett. Azt a végtelen nyugalmat amit itt érztünk nem lehet szavakkal leírni.. tökéletes  lezárása volt a túránknak.

img_6159.JPG

img_6161.JPG

 

Egy biztos vannak olyan dolgok, amiért érdemes élni ☺ ez a burmai utazás nekem mindenképpen ezek közé tartozott !

img_6123.JPG

Amilyen rosszul kezdődött az utazásom olyan csodálatosan fejeződött be (törölték az Emirates járatait, amivel mentem volna) . Köszönet az utazási irodának, hogy az egész út során minden segítséget megadtak a csoport tagjainak, főleg nekem! A segítségük nélkül nem értem volna el időben a csoportot és lemaradtam volna életem eddigi legnagyobb élményéről!

Mindenkinek bátran merem ajánlani az http://www.onlinetravelservices.hu/

https://www.facebook.com/OnlineTravelServices?fref=ts

komment komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása