Beauty, Life & Travel

Miért érdemes megőrizni az őssejteket?

Egyáltalán érdemes-e……?

2017. április 26. 11:30 - Horváth_Éva

 

Bevallom Nektek, nem sokat tudtam a témáról, de ahogy láttam, a körülöttem lévő kismamák sem.

Voltak, akik azt mondták, hogy jó, mert bizonyos betegségeket kezelésében felhasználhatóak az őssejtek, mások viszont azt mondták, az orvostudomány még nem elég fejlett ehhez. Voltak akiktől hallottam, hogy bizony ezek az őssejtek a a felnőttekben is megtalálhatók. Felmerült bennem a jogos kérdés, akkor viszont minek a köldökzsinórvér és miért fizessünk érte egy csomó pénzt …?

horvath_eva.jpg

 Szóval ez a téma egy alaposabb utánajárást igényelt, lássuk a végeredményt:

 - Az őssejt a legtöbb élőlényben megtalálható sejt . Különlegessége, hogy sejtosztódással képesek a szervezet speciális funkcióit ellátó sejtekké alakulni .

- Valóban található a felnőttekben is őssejt, de ebben az esetben az immunológiai hasonlóság dönti el kinek nyújthat segítséget, azonban korunk előrehaladtával ezek a sejtek már kevésbé hatékonyak. Tartalmazzák már a betegségeinket és minden olyan hatást, ami a mindennapokban éri a szervezetünket L Tehát, a fiatal sejtek nagyobb regenerációs képességgel bírnak.

- A születéskor megőrzött őssejtek nagy eséllyek alkalmazhatók a testvérek, vagy a szülők kezelése esetén is.

- Az első sikeres kezelést már1988-ban elvégezték.

- A köldökzsinórvér őssejtjei több mint 80 vérrel és immunrendszerrel kapcsolatos betegség kezelésére használható fel

- A köldökzsinór szövetében található őssejtek pedig képesek a csont, porc, izomszövet létrehozására.

Tény és való, vannak olyan betegségek amelyeknél már sikerrel alkalmazzák, az őssejt terápiát, de vannak még folyamatban lévő kutatások, ahol nem tudhatjuk mikor vethetők be sikerrel. Biztató jel azonban, hogy a tudomány rendkívül gyorsan fejlődik, az utóbbi években az őssejttel kezelhető betegségek száma is rohamos megnőtt.

Így például:

  • a leukémia
  • csontritkulás kezelésében is felhasználhatóak az őssejtek

Kutatások folynak

  • autoimmun betegségek
  • szív és érrendszeri betegségek
  • autizmus
  • Alzheimer kór

gyógyítására és persze még a hétköznapi ember számára kevésbé ismert betegségeknél történő felhasználásra.

 

Mivel egy édesanya számára a gyermeke egészsége a legfontosabb, miért ne adna meg számára minden tőle telhetőt? És ugye azt is tudjuk mindenünk van, ha egészségünk van, mert ez a legnagyobb kincs .

 

Bővebb információt www.fhbbiobank .hu oldalon találtok , vagy forduljatok bátran a http://cewe.czeizelintezet.hu -hoz, ahol minden kérdésetekre megkapjátoka választ !

 

komment komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása